Słownik winiarski

​Postanowiłam zaproponować niezbyt rozległy słowniczek, pozwalający nieco zapoznać się z terminologią winiarską, używaną powszechnie przez pasjonatów. Dzięki temu, o wiele łatwiej będzie zrozumieć artykuły o tej tematyce i rozwiać wszelkie wątpliwości. Zachęcam do zapoznania się z nim.

Aglomerowany korek to jeden z najpowszechniej używanych rodzajów w winach korków, stworzony na bazie naturalnego korkowca.

Alkoholomierz jest narzędziem służącym do sprawdzania ilości alkoholu w roztworach. Jego zamiennikiem może stać się również cukromierz.

Areometr nazywany także cukromierzem, pozwala na dokonywanie pomiarów, dotyczących ilości cukru w cieczach i gazach, a więc także w winach i sokach owocowych. To właśnie dzięki tym wynikom można ocenić „moc wina”, ze względu na fakt że w trakcie fermentacji cukier przekształca się w alkohol.

Balon jest natomiast specjalnym, wykonanym ze szkła naczyniem służącym do fermentacji.

Balling to jednostka miary, którą wyraża się pomiar areometru.

Bayanus to gatunek drożdży często wykorzystywanych w różnych branżach.

Bentonit to specjalna skała osadowa, jaką stosuje się w przemyśle winiarskim do etapu klarowania.

Brekwit to specjalny, nachmielony syrop słodowy, który wykorzystuje się do produkcji piwa w domowym zaciszu. Trzeba jednak do niego dodać drożdży, cukru oraz wody.

Blg jest skrótem od jednostki miary ballinga.

Brzeczka to rzadki półprodukt, który wykorzystuje się powszechnie do wytwarzania piwa, mieszając słód, chmiel oraz inne dodatki lub miód pitny.

Beczka zalicza się do miejsc, w których przechowuje się fermentujące wino oraz miody pitne.

Butelkowaniem nazywamy proces przelewania alkoholu do drobniejszych butelek z beczki oraz pieczętowanie ich za pomocą specjalnych korków.

Chipsy dębowe to drewniane płaty drzewa dębowego, które stosuje się gdy nie przechowuje się wina w beczkach dębowych. Jeśli doda się je do alkoholu, nabiera on takowego, wyjątkowego aromatu.

Cydr natomiast to musujący napój o niewielkiej zawartości alkoholu, wytwarzany najczęściej ze sfermentowanego soku jabłkowego. Jest wyjątkowo rozpowszechniony we Francji a także krajach anglosaskich.

Zobacz również

Kontakt

Tel: 808 547 125

E-mail: kontakt@restauracjaamigos.pl

Porady, wskazówki i przepisy dotyczące domowej produkcji nalewek, wina oraz cydru.